Galda teniss Jēkabpilī bagātāks kļūst

01/05/2015

      Jēkabpils atklātā Lieldienu turnīra galda tenisā pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta 70. gados. No 1977. gada līdz Atmodas laikam tas saucās par Biržu balvu izcīņu, lai dotu papildus iespēju bijušā Jēkabpils rajona tenisistiem savstarpēji meistarībā mēroties. No 1992. gada turnīrs kļuva atklātais, lai savējiem lielāku konkurenci radītu. Par pirmo atklātā turnīra uzvarētāju vīriešiem kļuva Voldemārs Limans no Preiļiem. Teju četru gadu desmitu garumā uzvarētāju godā pabijuši 16 vīrieši, 15 sievietes, 21 zēns, 19 meitenes, 12 seniori un tikai 6 seniores. Titulētākās spēlētājas ir jēkabpilietes Ruta Balode un Emīlija Petuško, kuras veterānu konkurencē ,,tronī,, noturējušās astoņas reizes. Septiņas reizes augsto titulu ieguvis Uldis Dzirkalis (Jēkabpils). Sieviešu grupā daugavpiliete Vera Gurtajute zelta medaļu saņēmusi piecas reizes. Starp senioriem piecas reizes uzvaras prieku baudījuši Juris Salzemnieks (Jēkabpils) un Juris Jaudzems (Aizkraukle). Vai šogad līderi mainījušies jeb esošie palielinājuši titulu skaitu, spriediet paši pēc gala rezultātiem.

      Šogad Lieldienu turnīrs izjaucis ierasto tradīciju datuma ziņā un norisinājās nevis nedēļu pirms pavasara saulgriežiem, bet pēc svētkiem. Tāpēc izpalika olu ripināšana un ēšana, jo Lieldienu zaķu dējums divu nedēļu laikā sabojājies un nebija uzturā lietojams. Tas gan nemazināja daudzo galda tenisa cienītāju spēlētprieku un cīņas sparu. 73 dalībnieki no Latvijas malu malām un Lietuvas daudzu stundu garumā spraigos dueļos noskaidroja vietu sadalījumu trijās vecuma grupās abiem dzimumiem. Esam gandarīti, ka turnīrā piedalījās lietuviešu sportisti, pirmo reizi to padarot par starptautisku. 39. turnīrs kļuva bagātāks ar 18 jauniem dalībniekiem, kuri piepulcējās kuplajai dalībnieku saimei pirmo reizi. Jaunākais dalībnieks bija 10-gadīgais jēkabpilietis Valentīns Basihins, bet pieredzējušākā dalībniece – Ruta Balode. Plašais dalībnieku vecuma diapazons apliecina, ka gadu skaits nav šķērslis, lai uzticību tenisam paustu no agras bērnības un uzcītīgi tam kalpotu līdz sirmam vecumam. Jēkabpils sporta skolas treneris Jurijs Glotovs turnīrā bija iesaistījis 9 savus audzēkņus. Rēzeknes treneris Bruno Losāns bija atvedis savus talantīgākos jaunos spēlētājus, kuri izcīnīja četras godalgotās vietas meiteņu un zēnu konkurencē. Paldies arī pārējiem treneriem, kuri gudri ieved bērnus tenisa pasaulē. Pateicība arī vecākiem, kuri atbalsta savu atvašu treniņus. Jēkabpili un apkārtējos novadus turnīrā pārstāvēja vēl nebijis galda tenisistu skaits – 22. Kaut šajā dienā Latvijā notika Lielā talka, tomēr spēlētāji bija savu mācību iestāžu, darba un dzīves vietu apkārtni sakopuši jau agrāk, tādēļ varēja šo laiku veltīt sportiskajai nodarbei.

      Pirms spēlēm dalībnieki sumināja Jēkabpils galda tenisa labdari Juriju Boiko, kurš no saviem ietaupījumiem nopirka un Jēkabpils sporta centram uzdāvināja divus tenisa galdus. Labus vārdus viņam teica pilsētas pašvaldības deputāts Edgars Lamba un devīgajam sponsoram pasniedza domes Pateicības rakstu un balvu. Par godu Jurija dāsnumam, kas, droši vien, radīs sekotājus, viņš atklāja turnīru ar pirmo spēli pie dāvinātā galda. Dāvinājums un Jurija Boiko labvēlība ieies Jēkabpils galda vēstures skaistākajās lappusēs un to atgādinās pie galdiem piestiprinātās uzlīmes. Interesants fakts – tieši pirms 30 gadiem Jurijs kļuva par 9. turnīra uzvarētāju zēnu grupā. Apbrīnojami ilga uzticība galda tenisam! Šo gadu laikā Jurijs jūtami kāpinājis savu meistarību, regulāri trenējoties un ar panākumiem piedaloties dažāda ranga sacensībās. Šobrīd Latvijas Galda tenisa federācijas reitingā viņš ieņem 101. vietu starp teju 900 konkurentiem. Labs sniegums! Savu bagātīgo pieredzi Jurijs veiksmīgi nodod jaunajiem tenisistiem Vācijā.

      Meiteņu grupā uzvaru izcīnīja Liāna Zeltiņa no Rēzeknes, kura arī pērn bija pirmā. Tālākajās godalgotajās vietās ierindojās jēkabpilietes Elizabete Vaidere un Valērija Naumova. Zēniem visu goda pjedestālu aizņēma rēzeknieši – 1. vietā Deniss Vasiļjevs, 2. – Reinis Aņiskovičs, bet 3. – Dairis Šmaukstelis. Sieviešu konkurencē pārliecinoši uzvarēja Daina Ročāne (Cēsis), kura Jēkabpils komandas sastāvā šogad ieguva Latvijas čempiones titulu. Sudraba godalgu ieguva jēkabpiliete Jekaterina Jekaraševa, bet bronzas – Tatjana Sklineviča (Balvi). Seniorēm uzvaras prieku izbaudīja Skaidrīte Lapīra. Daudzkārtējām šī turnīra uzvarētājām Emīlijai Petuško un Rutai Balodei šoreiz bija jāsamierinās attiecīgi ar otro un trešo vietu. Senioru vidū zelta medaļu savā īpašumā ieguva Voldemārs Limans (Preiļi), atkārtojot 2010. gada sniegumu. Sudraba medaļas cienīgu rezultātu sasniedza līvānietis Pāvels Koņuhovs, bet bronzas – Andrejs Rešetņikovs no Rēzeknes.

Vislielākā konkurence bija vīriešu grupā, jo spēlēja 40 dalībnieki. Pirmo reizi par turnīra uzvarētāju kļuva talantīgais Emīls Lutinskis no Preiļiem, kurš 2009. un 2010. gadā bija pirmais zēnu grupā. Jūtama izaugsme! Sudraba medaļu izcīnīja jēkabpilietis Uldis Dzirkalis, bet bronzas – rīdzinieks Gints Eihmans.

Godalgoto vietu ieguvēji priecājās par skaistajām medaļām un kausiem, par ko liels paldies sporta centra darbiniecēm Aivai Jakubovskai un Baibai Grasai. Turnīra arēnu lieliski sagatavoja Jurijs Glotovs, Jānis Luksts un Māris Trušelis. Par raitu spēļu norisi rūpējās Valentīna un Voldemārs Limaņi. Tikai saliedēts komandas darbs ir nodrošinājis tik ilggadīgu turnīra pastāvēšanu. Jubilejas – 40. gadskārtu sagaidām ar bagātīgāku materiālo bāzi un jaunu dalībnieku pieaugumu. Jēkabpilī ir radīta lieliska iespēja nodarboties ar galda tenisu, bērniem trenējoties sporta skolā un pieaugušajiem – sporta namā. Turēsim goda vietā galda tenisu arī turpmāk!

 Māris Jaudzems, galvenais tiesnesis

Seko Galdateniss.lv arī TWITTER, FACEBOOK, YouTube un Draugiem.lv!

  www.playtables.lv-Galda teniss  ○○○  www.pingpongshop.lv

 
← atpakaļ

 

___________________

VIDEO KANĀLI

___________________

DOKUMENTI

  ETTU Umpires and Referees  

____________________