Preiļi ,,iekaro’’ Jēkabpili

19/01/2014

  Ar ieilgušo rudeni, ar pēkšņu aukstumu, ar jaunas valdības tapšanas periodu un ar eiro ieviešanu pienāca 42. Jēkabpils atklātais čempionāts galda tenisā. Vairāk nekā četru gadu desmitu laikā šis sporta veids Latvijā un mūsu pilsētā ir kvalitatīvi un kvantitatīvi audzis. Nomainījušās spēlētāju paaudzes, bērnu vecumam sasniedzot senioru kārtu. Neatkarīgi no gadu skaita visus vieno mīlestība pret šo skaisto, azartisko spēli. Citādi arī nemaz nevar būt, jo, pārfrāzējot dziesmas vārdus, ,,vien atdod galda tenisam mazo pirkstiņu, šis visu roku ņems’’.

    Čempionāta ģeogrāfija ir visai plaša, jo tas ieņēmis cienījamu un stabilu vietu Latvijas galda tenisa federācijas sacensību kalendārā. Neizprotamu iemeslu dēļ šogad federācija ignorēja sen iedibināto tradīciju, ka tenisisti tiekas Jēkabpilī katra janvāra pirmspēdējā sestdienā, un tajā organizēja komandu čempionātu, kas mazināja dalībnieku skaitu Jēkabpilī. Ļoti ceru, ka tā turpmāk nenotiks. Dalībnieki bija mērojuši tuvus un tālus ceļus no Latvijas malu malām, lai jēkabpiliešiem konkurenci vairotu. Daudzi no spēlētājiem var lepoties, ka piedalījušies gandrīz visos čempionātos no 1972. gada, kas liecina par viņu milzīgo uzticību galda tenisam. Visvairāk priecē fakts, ka pieaug gados jaunu spēlētāju piepulcēšanās tenisistu saimei.

    Šo pieaugumu pārsvarā nodrošina Jēkabpils sporta skolas galda tenisa nodaļas audzēkņi, kuri šīs spēles noslēpumus atklāj trenera Jurija Glotova vadībā. Viņi guva vērtīgu spēļu pieredzi, sacenšoties ar gados krietni vecākiem dalībniekiem. Paldies vecākiem, kuri savām atvasēm ceļu uz tenisu ierādījuši. Jaunākās dalībnieces šogad svinēs 12. dzimšanas dienu, bet vecākais – 77. Ivans Dvorņikovs no Daugavpils ir spilgts apliecinājums tam, ka galda tenisā vecumam nav nozīmes, vien vajag vēlēties to spēlēt.

    Daudzu stundu garumā sporta namā bija skatāmas skaistas, aizraujošas spēles gan sieviešu, gan vīriešu dueļos. Katra spēle bija kā spogulis dalībnieku meistarības līmenim, cīņas gribai, nervu izturībai. Tikai vismeistarīgākie (-ās) varēja sekmīgi veikt garo čempionāta maratonu. Maķenīt arī veiksme bija noderīga, jo daudzas spēles ritēja punkts punktā.

    Vislielākā konkurence šajā čempionātā bija vīriešiem. No 43 dalībniekiem, izspēlējot vairākas atlases kārtas, finālā iekļuva 8 meistarīgākie, kuri tad arī savstarpējās spēlēs noteica galīgo vietu sadalījumu. Čempionāts ieies vēsturē ar to, ka neviens no līderiem nespēja izvairīties no zaudējuma. Izmantojot papildus rādītājus, izdevās noskaidrot godalgoto vietu ieguvējus. Pirmo reizi par Jēkabpils čempionu kļuva Emīls Lutinskis no Preiļiem. Šī goda titula iegūšanai Emīls gatavojās vairākus gadus. Jaunietim martā paliks tikai 19 gadi, tādēļ izaugsmei vēl laika gana. Kas zina, varbūt par Emīlu dzirdēsim nākamajās olimpiskajās spēlēs? Paldies trenerim par jaunā talanta teicamu sagatavošanu. Čempionāta sudraba medaļu savā īpašumā ieguva vairākkārtējais uzvarētājs jēkabpilietis Uldis Dzirkalis, kuru pazīstam arī kā Latvijas labāko raketlonistu un kurš gūst atzīstamus panākumus Eiropā šajā sporta veidā. Ar 3. vietu un bronzas godalgu bija jāsamierinās vienam no Latvijā spēcīgākajiem tenisistiem Jānim Cīrulim (Rīga).

   Sieviešu (meiteņu) konkurencē 8. reizi par Jēkabpils čempioni kļuva Aldona Homiča (Rīga). Viņai vieglu uzvaru neļāva gūt jēkabpiliete Jekaterina Bogdanova, kura izcīnīja vicečempiones titulu. Trešo vietu ieguva Valērija Naumova (Jēkabpils, 11 gadi), gandarīta par sīvu pretošanos pieredzējušām spēlētājām.

    Lielu pateicību izsaku Genādijam, Mārim, Jurijam par čempionāta arēnas teicamu sagatavošanu. Ne mazāks paldies Aivai un Baibai par sarūpētajām balvām, dokumentāciju. Vislielākā atzinība pienākas Valentīnai un Voldemāram Limaņiem, kuri raiti dalībniekus pa apakšgrupām sadalīja un viņu rezultātus tabulās pareizi fiksēja.

   Galda tenisa sezona Zirga gadā tik sākusies, jo daudzas atbildīgas sacensības vēl gaidāmas. Jēkabpilī galda tenisisti vēl kuplākā skaitā pulcēsies 12. aprīlī, kad Lieldienas ieskandinās jau 38. turnīrs. Uz tikšanos jaunā kvalitātē!

Māris Jaudzems

Seko Galdateniss.lv arī TWITTER, FACEBOOK, YouTube un Draugiem.lv!

׀  www.tabletennis11.com  ׀  www.playtables.lv-Galda teniss  ׀  www.pingpongshop.lv  ׀

 
← atpakaļ

 

___________________

VIDEO KANĀLI

___________________

DOKUMENTI

  ETTU Umpires and Referees  

____________________